True Originals

Träna. Vinn. Upprepa.

FC Köpenhamns William Kvist och Peter Ankersen avslöjar varför laget är ett av de bästa i Norden.
William Kvist och Peter Ankersen &copy Zalando
William Kvist och Peter Ankersen © Zalando 

Det är en solig septembermorgon i Köpenhamn, och medan de flesta av stadens invånare precis ska inleda arbetsdagen är det kickoff för FC Köpenhamns morgonrutin på de egna anläggningarna. Efter en och en halv timmes intensiv drillning signalerar huvudtränaren Ståle Solbakken att träningen är slut. Efter lunch fortsätter spelarna med yoga och annan återhämtning. Under tiden ställer lagkapten William Kvist och backen Peter Ankersen upp för en fotosession, iklädda performanceplagg på elitnivå.

FC Köpenhamn är för närvarande rankad som nr 1 av de nordiska klubbarna i UEFA-rankingen, och varje match lockar 20 000 lojala fans. Klubben sviker inte sina supportrar. Man har vunnit tolv danska mästerskap och åtta danska cuper – och förra året firade man en dubbel triumf. I år har FC Köpenhamn redan säkrat sin plats till UEFA Europa League-gruppspelen 2017-2018 samt en plats i slutspelet i danska Superliga. Inte illa för ett lag som hade en kämpig start.

&copy Zalando
© Zalando 

”Redan från start byggdes klubben upp för att bli den bästa, största och mest framgångsrika. Det var vad som förväntades. Våra ledande profiler, Flemming Østergaard, sportdirektören Niels-Christian Holmstrøm och huvudtränaren Ståle Solbakken hade alla en vinnarmentalitet”, säger Kvist.

Kvist och Ankersen poserar i flera olika outfits och berättar om lagets väg mot toppen av rankinglistorna. 32-årige Kvist visar några grundläggande löprörelser i en vit lagtröja från adidas och matchande shorts. Fotosessionen börjar en smula trevande – alla kan ju faktiskt inte vara David Beckham – men stämningen lättar när Ankersen kommer med. Duons dynamik kan beskrivas som lekfull med en hälsosam dos av vänskapligt gnabb. ”Tja, någon var ju tvungen att rädda den här fotosessionen [eftersom] man av någon anledning valde den allra fulaste”, säger den atletiske Ankersen.

&copy Zalando
© Zalando 
Prestationen som du kan leverera [under matchen] baseras på hur mycket du har satsat på planen, i gymmet, etc. Den är summan av alla dina ansträngningar.

Kvist har varit lagkapten sedan 2015 när FC Köpenhamn värvade honom i en deal med Wigan Athletic FC (England). Mittfältaren har mognat både på och utanför planen sedan han kom med i truppen. ”När jag blev kapten såg jag till att vara ett gott exempel och vara först på planen varje gång”, berättar Kvist. ”Nu har jag bättre förutsättningar att ge råd utanför planen, även när det gäller att rätta andra på det taktiska planet. Nu kan jag vara en bättre lagkapten.”

Klubbens motto är ”framgång är flyktig, lojalitet är evig”, och det märks i samspelet mellan dessa två spelare. Kvist är lugn och samlad medan den yngre Ankersen är mer lekfull. Tillsammans är de en välfungerande duo. Men det finns en gräns för hur långt man kan nå enbart med lojalitet. ”När vi vinner firar vi i fem minuter. Sedan börjar vi direkt med återhämtningsrutinerna så att vi är redo för nästa match. Vi vet att framgång är något som kommer och går, men vi måste ge allt vi har under varje match”, säger Kvist.

&copy Zalando
© Zalando 

Klubben har inte alltid varit lika framgångsrik som nu. Under 1990-talet hade man fler motgångar än framgångar, men man lyckades ändå få en lojal supporterskara. När Flemming Østergaard, a.k.a. Don Ø började leda klubben 1997 blev framgångarna allt fler, och FC Köpenhamn lockade fler framträdande spelare och tränare. ”Vi har en vinnarkultur. Till oss kommer de som vill vinna och prestera”, förklarar Ankersen. ”Eftersom prestationen som du kan leverera [under matchen] baseras på hur mycket du har satsat på planet, i gymmet, etc. är den summan av alla dina ansträngningar.”

När resten av laget lämnar träningsanläggningen är det dags för Kvist och Ankersen att säga hej då till oss. Dagen är till ända, men de är väl medvetna om att träningsrutinerna börjar om på nytt nästa morgon.

Våra favoriter