I fokus

Vår hållbarhetsvision

Vi vill vara en modeplattform med positivt inflytande på såväl människor som planeten.

I fokus

Vad är

hållbart mode?

Hållbart mode betyder mode som tar hänsyn till vår planet och människorna på den, utifrån en rad olika teman inklusive etiska arbetsvillkor, miljöpåverkan och djurskydd. Vi vill göra ännu fler hållbara modeval tillgängliga och förståeliga, och har därför valt ut ett urval av märkta produkter för att lyfta fram vår hållbarhetsflaggning. Du kan läsa mer om vårt engagemang för hållbarhet på vår Corporate Responsibility-sida.

Hållbarhetskriterier du kan lita på

Produkter får en hållbarhetsflaggning om de lever upp till en av våra hållbarhetskriterier (se nedan), som inkluderar sociala, miljömässiga och djurskyddsfokuserade standarder. Våra kriterier är i enlighet med internationellt erkänd god praxis inom modeindustrin, inklusive Higgs Materials Sustainability Index och Textile Exchange's Preferred Fibers and Materials-listan. Våra hållbarhetskriterier fokuserar för närvarande på de steg som har mest miljöpåverkan, så som material och tillverkning, och visar även certifikat från tredje part, t.ex. Fairtrade och Global Organic Textile Standard (GOTS). Vi inser att märken ofta jobbar med dessa frågor bortom officiella certifieringar för att utveckla hållbara innovationer och vill gärna samarbeta och i framtiden hitta nya sätt att lyfta fram även dem.

GOTS - organic
Global Organic Textile Standard (GOTS) är en av världens ledande certifieringar för textiler gjorda av ekologiskt odlade råmaterial. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 95% ekologiskt material. Varje steg i tillverkningsprocessen är oberoende certifierade för att säkerställa att tillverkningen är miljömässigt och socialt ansvarstagande hela vägen till slutprodukten.
GOTS - made with organic materials
GOTS är en av världens ledande certifieringar för textiler gjorda av ekologiskt odlade råmaterial. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 70% ekologiskt material. Varje steg i tillverkningsprocessen är oberoende certifierade för att säkerställa att tillverkningen är miljömässigt och socialt ansvarstagande hela vägen till slutprodukten.
Fairtrade Certified Cotton
Fairtrade-bomull ser till att odlarna får ett rättvist pris och att handelspremier investeras tillbaka in i lokalsamhällena. Fairtrade-bomull skyddar bönders hälsa och säkerhet, främjar effektiv vattenanvändning och förbjuder användandet av farliga kemikalier och genetiskt modifierade bomullsfrön. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 50% ekologisk bomull.
GRS - Global Recycle Standard
Global Recycle Standard är en av världens ledande certifieringar för produkter gjorda av återvunnet material. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 50% återvunnet material. Varje steg i tillverkningsprocessen är oberoende certifierade för att säkerställa att tillverkningen är miljömässigt och socialt ansvarstagande hela vägen till slutprodukten.
Responsible Down Standard
Allt dun i denna produkt är certifierad enligt Responsible Down Standard, som har en helhetssyn på respekt för djurs välfärd och förbjuder både tvångsmatning och plockning av fjädrar från levande djur.
Responsible Wool Standard
Allt ull i denna produkt är certifierad enligt Responsible Wool Standard, som fokuserar på respekt för djurens välfärd och hur man bäst förvaltar och skyddar naturen.
OCS - Organic Content Standard
Organic Content Standard skapar en stark kedja av system som verifierar ekologiska material från råmaterialets ursprung hela vägen till slutprodukten. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 95% ekologiskt material och varje steg i tillverkningsprocessen är oberoende certifierade. Certifieringen inkluderar inte användning av kemikalier eller sociala och miljömässiga aspekter av tillverkningen.
OCS - Organic Blended Content Standard
Organic Blended Content Standard skapar en stark kedja av system som verifierar ekologiska material från råmaterialets ursprung hela vägen till slutprodukten. Produkter med denna märkning på Zalando innehåller minst 50% ekologiskt material och varje steg i tillverkningsprocessen är oberoende certifierade. Certifieringen inkluderar inte användning av kemikalier eller sociala och miljömässiga aspekter av tillverkningen.
Leather Working Group
Artiklar med denna märkning är tillverkade av läder från ansvarsfulla producenter som har reviderats och certifierats av Leather Working Group.
Leather Working Group (Silver)
Lädret som använts i denna produkt kommer från miljömässigt ansvarsfulla lädertillverkare, som granskas och certifieras enligt Leather Working Groups protokoll. I detta fall har garveriet tilldelats utmärkelsen silver.
Leather Working Group (Brons)
Lädret som använts i denna produkt kommer från miljömässigt ansvarsfulla lädertillverkare, som granskas och certifieras enligt Leather Working Groups protokoll. I detta fall har garveriet tilldelats utmärkelsen brons.
Better Cotton Initiative
Genom att handla bomullsprodukter från detta märke stödjer du mer hållbar bomullstillverkning. Produkter med denna märkning är tillverkade av minst 50% bomull, från en återförsäljare eller ett märke som förbundit sig att köpa in Better Cotton och investera i BCI-bönder. Det betyder inte att produkten är tillverkad av fysiskt spårbar Better Cotton.
EU Ecolabel
En kvalitetsmärkning för produkter som har låg miljöpåverkan sett över hela livscykeln. Från säker utvinning av råmaterial till nedbrytbart avfall så måste varje produktionssteg möta de EU-omfattande kriterier som tagits fram av forskare och NGO:s. EU Ecolabel-produkter utvärderas av oberoende experter för att säkerställa att de uppfyller alla kriterier.
Tillverkad med 50-100% ekologiska material
Artiklar med denna märkning är tillverkade med minst 50% ekologiska material som odlas utan syntetiska bekämpningsmedel och gödningsmedel eller genetiskt modifierade frön. Detta kan kräva upp till 90% mindre vatten än konventionellt jordbruk. Varumärken som använder denna märkning måste säkerställa att hela försörjningskedjan är certifierad enligt en ekologisk standard från tredje part, inklusive fabriken där produkten tillverkas.
Tillverkad med minst 50% lyocell
Artiklar med denna märkning tillverkas med minst 50% lyocell, vilket är en fiber tillverkad av trämassa. Till skillnad från konventionell viskos har den en mindre miljöpåverkan och tillverkas med ett ekologiskt lösningsmedel i en "closed loop"-process, vilket innebär att 99,5% av de kemikalier som används i processen återvinns flera gånger.
Gjord av LENZING™ TENCEL™, ett miljövänligt material
Eftersom denna produkt är tillverkad av minst 50% LENZING™ TENCEL™ har vi märkt materialet som miljövänligt för att lyfta fram den lägre miljöpåverkan. LENZING™ TENCEL™ tillverkas av trämassa, men till skillnad från traditionell viskos tillverkas materialet med naturliga lösningsmedel i en sluten tillverkningsprocess. Det innebär att 99,5% av kemikalierna som används i processen kan återanvändas om och om och om igen.
Tillverkad med minst 50% material från mer ansvarsfullt skogsbruk
Artiklar med denna märkning är tillverkade av minst 50% skogbaserade material som viskos, trä, papper eller kork, som kommer från certifierade eller ansvarsfulla källor och hjälper till att skydda gamla och hotade skogar.
Gjord av LENZING™ ECOVERO™, ett miljövänligt material
Eftersom denna produkt är tillverkad av minst 50% LENZING™ ECOVERO™-viskosfibrer har vi märkt materialet som miljövänligt för att lyfta fram den lägre miljöpåverkan. LENZING™ ECOVERO™ tillverkas av hållbar trämassa, vilket innebär att tillverkningen leder till 50% mindre utsläpp och vattenpåverkan jämfört med traditionell viskos.
Gjord av Birla SpunShades, ett miljövänligt material
Eftersom denna produkt är tillverkad av minst 50% Birla SpunShades har vi märkt materialet som miljövänligt för att lyfta fram den lägre miljöpåverkan. Birla SpunShades viskosfibrer färgas genom att injicera färgen in i själva fibrerna vilket sparar i genomsnitt 30 liter vatten per tygmeter jämfört med sedvanliga färgningsmetoder.
Tillverkad av återvunnen polyester
Genom att använda minst 20% återvunnen polyester istället för nytillverkad polyester är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad av återvunnen nylon
Genom att använda minst 20% återvunnen nylon istället för nytillverkad nylon är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad med minst 20% återvunnen bomull
Artiklar med denna märkning är tillverkade av minst 20% återvunnen bomull, vilket har verifierats genom användning av oberoende återvinningsstandard eller genom ett varumärkes eget återvinningsprogram.
Tillverkad av återvunnen ull
Genom att använda minst 20% återvunnen ull istället för nytillverkad ull är denna produkt tillverkad med mindre vatten, färg, energi och avfall.
Tillverkad med återvunna växtbaserade fibrer.
Genom att använda minst 20% återvunna cellulosafibrer, som t.ex. LENZING™ TENCEL™ med REFIBRA™-teknologi, är denna produkt tillverkad med mindre vatten, färg, energi och avfall.
Tillverkad av återvunna fjädrar
Genom att använda minst 20% återvunnet dun istället för nytillverkat dun är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad av återvunnet läder
Genom att använda minst 20% återvunnet läder istället för nytillverkat läder är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad av återvunnet gummi
Genom att använda minst 20% återvunnet gummi istället för nytillverkat gummi är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad av återvunnen plast
Genom att använda minst 20% återvunnen plast istället för nytillverkad plast är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall. Resultatet? Ett mindre klimatavtryck.
Tillverkad av återvunnen metall
Genom att använda minst 20% återvunnen metall istället för nytillverkad metall är denna produkt tillverkad med mindre vatten, energi och avfall.
Tillverkad med minst 20% innovativa läderalternativ
Denna produkt innehåller inte animaliskt läder, utan är tillverkad med minst 20% växtbaserade material som t.ex. ananas, äpple eller svamp. Resultatet? Ett innovativ alternativ till läder som ger nytt liv åt material som annars skulle ha slängts.
Tillverkad med minst 20% innovativa och ekologiska alternativ till fossila bränslen
Denna produkt är tillverkad med minst 20% växtbaserade material som t.ex. majs, alger eller biologiskt nedbrytbart acetat utan traditionella plasttillsatser. Resultatet? Du hjälper till att minska användningen av fossilt bränsle.
Tillverkad med minst 20% innovativa material från återvunnet avfall
Denna produkt är tillverkad med minst 20% naturliga material som t.ex. apelsinskal, kaffesump eller till och med fiskskinn. Resultatet? Du hjälper till att driva innovation inom modeindustrin och ger nytt liv åt material som annars skulle ha slängts.
OEKO-TEX® Made in Green
Denna produkt är certifierad av OEKO-TEX® Made in Green och tillverkades under säkra och socialt ansvarstagande arbetsförhållanden, med material som testats för skadliga ämnen i enlighet mer riktlinjer från OEKO-TEX®.
Tillverkad med minst 50% kromfritt läder
Lädret i denna produkt garvades utan användning av krom. Istället användes syntetiska eller växtbaserade ämnen från träd, som t.ex. ek, kastanj eller mimosa. Resultatet? Ett mer biologiskt nedbrytbart material och en bättre arbetsmiljö vid tillverkningen.
Tillverkad med minst 50% vattenbaserad polyuretan
Denna produkt är tillverkad med minst 50% konstläder som tillverkats med en mer hållbar process, utan kemiska lösningsmedel och med upp till 95% mindre vatten och 50% mindre el jämfört med traditionell polyuretan. Resultatet? Ett mindre klimatavtryck och säkrare fabriker för tillverkarna.
bluesign®
Denna produkt är gjord av textilier godkända av bluesign®. Systemet bakom bluesign® ser till att produkterna är tillverkade i en ren process där fler än 900 farliga kemikalier bevakas. bluesign® garanterar att tillverkare och märken agerar ansvarsfullt och hållbart gentemot människor, miljön och världens resurser.
Sustainable Textile Production (STeP) by OEKO-TEX®
Denna produkt är certifierad av STeP by OEKO-TEX® och tillverkades i miljövänliga anläggningar under säkra och socialt ansvarstagande arbetsförhållanden.

Upptäck

Hitta din hållbara stil

Bakom kriterierna

Så ställer vi våra krav

Vi vill skapa en positiv förändring i modebranchen genom att sätta fokus på produkter som uppfyller våra hållbarhetskrav. För att ställa rätt krav använder vi data från oberoende certifieringar och Higg Material Sustainability Index. Higg MSI är branchens mest omfattande verktyg för att mäta miljöpåverkan av material. Dessa hjälper oss att identifiera produkter som är banbrytande och nya möjligheter till förbättring. Vårt slutmål är att skapa transparens för att ge dig pålitlig information så att du kan fatta mer hållbara beslut.

Pre-owned

Återanvända material och produkter

Vi strävar efter att bidra till att skapa en modeframtid med mindre slöseri och ökad återanvändning. Vi vill förlänga livslängden på minst 50 miljoner produkter till 2023. Ett mer hållbart förhållningssätt till förpackningar är också på väg.
Vi strävar efter att bidra till att skapa en modeframtid med mindre slöseri och ökad återanvändning. Vi vill förlänga livslängden på minst 50 miljoner produkter till 2023. Ett mer hållbart förhållningssätt till förpackningar är också på väg.

Pre-owned

Återanvända material och produkter

Vi strävar efter att bidra till att skapa en modeframtid med mindre slöseri och ökad återanvändning. Vi vill förlänga livslängden på minst 50 miljoner produkter till 2023. Ett mer hållbart förhållningssätt till förpackningar är också på väg.
Vi strävar efter att bidra till att skapa en modeframtid med mindre slöseri och ökad återanvändning. Vi vill förlänga livslängden på minst 50 miljoner produkter till 2023. Ett mer hållbart förhållningssätt till förpackningar är också på väg.
Pre-owned

Mer än mode

Beauty med hållbarhet i fokus

Mer än mode

Hållbarhetskriterier du kan lita på

Leta efter skönhetsprodukter markerade "Hållbarhet". Dessa produkter är skapade med hållbarhet i fokus och uppfyller våra kriterier. Kriterierna är skapade i samarbete med kemispecialister vid University of Santiago de Compostela och varumärkespartner som är bäst i branschen. Precis som med våra hållbarhetskriterier för mode kommer vi att fortsätta förbättra våra standarder för skönhetsprodukter över tid.

Färre förpackningar
Återvunnen eller återvinningsbar: Produktens förpackning är antingen tillverkad av minst 50% återvunnet material, eller speciellt designad för att kunna återvinnas och användas igen. Det är vad vi kallar en win-win.
Med respekt för naturen
För en grönare planet: Den här produktens förpackning är tillverkad av 100% FSC-certifierat trä eller papper, eller palmolja från 100% hållbart miljövänliga källor. Detta hjälper oss skydda våra skogar.
Biologiskt nedbrukbar
Tillbaka till naturen: Alla ämnen i denna produkt är biologiskt nedbrukbara. Du kan vara säker på att ämnena i denna produkt kan återgå till naturen utan att ha en negativ inverkan på vår miljö.
Ekologisk
Från jorden: Ingredienserna i denna produkt består av minst 50% ekologiskt framställda ämnen. Där det är möjligt har vi också säkrat att framställningen är av certifierad standard.
Kärlek till djuren
Goda nyheter! Genom att välja artiklar med den här märkningen stöttar du ett märke som kämpar mot djurförsök och som har blivit certifierat av oberoende djurskyddsgrupper.
NATURLIGT
Inga överraskningar: Minst 95% av produktens ingredienser kommer från växter, djur, mikroorganismer eller mineraler. Där det är möjligt har vi också säkerställt att framställningen är av certifierad standard.

Upptäck mer

CO2-utsläppen från leveransen

Sedan 2017 har vi reducerat våra utsläpp med 29% bara genom att byta till förnyelsebar energi i samtliga Zalando-byggnader i Tyskland och Polen.Just nu arbetar vi tätt tillsammans med ledande innovatörer för att kunna använda mer hållbara material och reducera engångsplast i våra paket till förmån för återvunnen plast eller kartong. Vi är också klimatneutrala i vår drift, våra leveranser samt returer (inkl. paketering) genom att vi klimatkompenserar för våra utsläpp och stöttar Gold-Standard reforestation-projekt i Etiopien. Du kan bidra till att klimatkompensera vid checkout.

Upptäck mer

Paketering

Våra paket är gjorda av 100% återvunnen kartong med vattenbaserad färg. Påsarna är gjorda av 80% återvunnen plast (PCR - Post Customer Recycling). Polybags är de små påsar som skyddar kläderna inuti paketet, dessa är gjorda av 64% återvunnen plast. Vi har bytt ut våra Beauty Bags för kosmetika från plast till 100% återvunnet papper. Vi ber dig vänligen att källsortera påsarna och paketen, så att de kan bli till något nytt igen.

Upptäck mer

Veganska produkter

Djurens välfärd är ett väldigt viktigt ämne för oss och vi utforskar sätt att lyfta fram veganska produkter för våra kunder. I nuläget är veganska produkter inte inkluderade i hållbarhetsflaggningen, såvida de inte också lever upp till en av våra hållbarhetskriterier (exempelvis miljövänligt material). Vi undersöker hur vi kan expandera våra hållbarhetskriterier för att inkludera fler djurvänliga alternativ, och samtidigt balansera den långsiktiga effekten som plast och syntetiska material har på vår planet.